UNA VINYA SENSE TOXICS
COM CONREA EL MILLOR
VITICULTOR DEL 2020
Ton Rimbau ha estat reconegut com el millor productor de vi espanyol el 2020.
Porcellànic, el vi del Ton es ven en els millors restaurants del mon
Vins d'alta gamma i màxima expressió, ecològics, naturals i biodinàmics,
sense sulfits afegits.
D´elaboració completament artesanal, Porcellànic és un vi natural d´alta
gamma amb denominació d´Origen Penedès, està elaborat pel sistema de
permacultura.
La permacultura consisteix a mantenir les vinyes com si fos un bosc, aquest sistema permet cultivar sense necessitat d'utilitzar insecticides ni productes químics, ja que el mateix ecosistema manté un equilibri que permet als ceps créixer sans i resistents.
Les aranyes eviten la proliferació d'insectes perjudicials per a les plantes com les arnes del raïm, les males herbes després de ser aixafades, formen una capa protectora per a la terra, evitant que els raigs UV penetrin i afectin la qualitat del terra, aquest mantell orgànic permet allotjar multitud de petits animals que generen humus amb les seves deposicions. També contribueixen a donar qualitat al terra la descomposició vegetal per l'acció de la humitat i dels fongs.
----------------------------------------------------------------------------------------
CASA RIMBAU
N 41.39691 E 1.65580
C/Unió, 7
Vilobí del Penedès
08735 Barcelona Spain
Teléfons: 938978121, 938978712, 609312822
Email: tonrimbau@tonrimbau.com
___________________________________
EXPORT TEAM PORCELLANIC
Brujas, 97 (Gran Via)
08202 SABADELL (Barcelona) Spain
Tels: (+34) 93 725 94 60 – (+34) 93 726 08 52 – (+34) 677 58 75 30
Enviar E-mail
www.porcellanic.com
https://naturalwines.porcellanic.com
----------------------------------------------------------------------------------
PASSIÓ PEL VI
Catalunya és una àrea petita al mapa mundial, un
país petit, però té una geografia increïblement diversa i grans vins a cada
regió productora de vi de qualitat, tots ells diferents i amb característiques
especials que fan que el vi sigui diferent i particular d'aquesta zona.
Porcellànic Xarel•lo Sur-Lie: un vi natural del Penedès (Traduit de l'anglès)
El mes de juny
passat vaig tenir l'oportunitat de visitar, amb uns amics (sommelier i blocaire
de vins tan boig pel vi com jo) una viticultura de vins naturals. Sí, vins
naturals, vins que s'allunyen molt dels vins ecològics i biodinàmics. Els vins
naturals mostren l'essència pura del raïm en la màxima expressió: els vins són
naturals des de la vinya fins a la copa en tots els processos intermedis, en
totes les etapes.
El punt de
partida d'un bon vi (natural o no) són les vinyes. Quan visitem les vinyes del
Ton Rimbau la primera sorpresa va ser la diferència amb les vinyes de l'entorn,
la diferència entre el cultiu que avui dia anomenem “convencional” i l'anomenat
“cultiu alternatiu”.
Aquestes vinyes
aparentment poden semblar descurades perquè no estan arades, les herbes creixen
per tot arreu on el teu ull pot veure, totes creixen salvatges i la intervenció
humana es limita a tallar l'herba o passar per sobre amb un corró per
aplanar-les i fer un coixí que retingui la humitat a sota. En aquestes vinyes
la vida de la fauna i la flora conviu amb la vinya, i no vol dir un
inconvenient, és un desafiament ja que les vinyes s'esforcen en harmonia.
De fet, la fauna
i la flora són tan importants: conills, guineus, senglars, ocells... estan a
les vinyes en algun moment del dia o de la nit, i ara el Ton està treballant en
nius per a ratpenats, ja que ajuden a mantenir els mosquits controlats de forma
natural (es mengen 1200 mosquits/hora). Tots aquests animals contribueixen a
fertilitzar les vinyes de manera natural i ajuden a l'equilibri.
L´agricultura és
respectuosa amb el medi ambient en tots els sentits. Els tractaments químics es
redueixen a la mínima expressió, podríem dir que la majoria de vegades són
inexistents. Fertilitzants químics, pesticides, fungicides… no tenen cabuda en
aquestes vinyes. La prioritat és una agricultura respectuosa: en Ton practica
la permacultura.
La finalitat de
tot això és aconseguir que el vi reflecteixi el territori, la zona d'on procedeix...
la idea és que elements estranys no distorsionin l'expressió del vi, que en
mostri lliurement l'origen, les arrels. Precisament per això, per ser el més
fidels al medi ambient, aquests vins no són filtrats ni clarificats, per la
qual cosa no n'alteren les característiques.
De fet, la idea
principal és reduir al mínim possible la intervenció humana i encara més la
intervenció de maquinària. L'objectiu principal és conservar les
característiques del raïm des que es verema fins que es converteix en vi, per
la qual cosa el raïm es verema en dies amb lluna creixent, creixement i
fructificació perquè el raïm conté la màxima expressió de tot el que representa
(el terroir, la vinya, l'entorn…)
Conservar la
major part d'aquestes característiques significa que no s'afegiran substàncies
al vi per no alterar-ne el reflex de l'expressió, per la qual cosa l'acidesa no
és la correcta, no s'hi afegeixen aromes, no s'estellen o es trosseja fusta per
aromatització… De fet, el vi no es filtra, així no s'eliminen els components
naturals del vi que poden resultar beneficiosos per a la seva evolució.
Potser la
característica més coneguda dels vins naturals és la manca de sofre afegit.
Oblidant que l'anhídrid sulfurós (SO 2) és nociu per a la salut i algunes
persones hi són al·lèrgiques, és un element tòxic causant de mals de cap,
migranyes i les terribles ressaques. Aquesta manca de sulfits afegits està
avalada per un certificat oficial que comprova que el vi només conté sulfits
propis, generats en el transcurs de la vinificació.
A banda d'això i
seguint amb la idea de preservar el vi de tot allò que pugui afectar-lo, el vi
es guarda en ampolles de ceràmica, opaques, així es protegeix de la llum. I per
preservar el vi dels canvis de temperatura, es guarda en vells cups submergits
en aigua, ja que es conserva millor la temperatura.
Ton Rimbau
elabora tres vins: un vi dolç natural, un xarel•lo i un xarel•lo sulie, tots
ells ecològics. També elabora vins escumosos, però ara ens centrarem en un dels
seus vins: el xarel•lo sur-lie de porcellana.
El primer que ens
sorprèn és descobrir el sistema de cultiu, basat en la permacultura. Allí els
raïms van ser collits a mà al punt més madur. Si cal, anar diverses vegades a
collir només aquells gotims que estiguin llestos i vius deixant els que encara
no hagin acabat de madurar per més endavant, i només collir els dies fruiters
amb lluna creixent.
Aquest vi va
fermentar amb mares fines en bótes de roure francès durant 9 mesos.
Posteriorment, s'embotella en ampolles de ceràmica per preservar-lo dels
efectes de la llum i el procés de criança es fa sota l'aigua en dipòsits de
formigó.
A la vista és una
mica tèrbol, amb un color daurat llimona. Quan agitem el vi a la copa podem
veure les potes baixant lentament.
Al nas és fàcil
apreciar la fusta ben integrada i està en perfecta harmonia amb les aromes del
vi. Després de 9 mesos de criança en bóta de roure francès, les aromes són
cítriques, però també podem olorar les mares, fa olor de sidra.
A la boca destaca
la fruita cítrica, i a poc a poc va apareixent l'ametlla torrada de la bóta. La
fusta està ben integrada, en perfecta harmonia amb altres aromes i sabors. Té
un final llarg.
Les aromes i els
sabors estan ben equilibrats després d'aquests mesos en bóta de roure francès.
Però hem de
considerar que totes aquestes aromes i sabors canvien per moments, després
d'una hora el vi és diferent, l'evolució és constant, és viu.
Això és el que diferencia els vins naturals
d'altres vins: estan en evolució constant.
Si estàs
interessat a tastar o comprar aquest vi, posa't en contacte amb info@winepassion.cat
Article original: Porcellànic
Xarel·lo Sur-Lie: a natural wine from Penedès
No hay comentarios:
Publicar un comentario