22/10/22

Visitant les seves vinyes la primera sorpresa va ser la diferència amb les vinyes de l'entorn

 UNA VINYA SENSE TOXICS                

COM CONREA EL MILLOR VITICULTOR DEL 2020

Ton Rimbau ha estat reconegut com el millor productor de vi espanyol el 2020.

Porcellànic, el vi del Ton es ven en els millors restaurants del mon

Vins d'alta gamma i màxima expressió, ecològics, naturals i biodinàmics, sense sulfits afegits.

D´elaboració completament artesanal, Porcellànic és un vi natural d´alta gamma amb denominació d´Origen Penedès, està elaborat pel sistema de permacultura.

La permacultura consisteix a mantenir les vinyes com si fos un bosc, aquest sistema permet cultivar sense necessitat d'utilitzar insecticides ni productes químics, ja que el mateix ecosistema manté un equilibri que permet als ceps créixer sans i resistents.

Les aranyes eviten la proliferació d'insectes perjudicials per a les plantes com les arnes del raïm, les males herbes després de ser aixafades, formen una capa protectora per a la terra, evitant que els raigs UV penetrin i afectin la qualitat del terra, aquest mantell orgànic permet allotjar multitud de petits animals que generen humus amb les seves deposicions. També contribueixen a donar qualitat al terra la descomposició vegetal per l'acció de la humitat i dels fongs.

----------------------------------------------------------------------------------------

CASA RIMBAU
N 41.39691 E 1.65580
C/Unió, 7
Vilobí del Penedès
08735 Barcelona Spain
Teléfons: 938978121, 938978712, 609312822
Email: tonrimbau@tonrimbau.com
___________________________________

EXPORT TEAM PORCELLANIC
Brujas, 97 (Gran Via)
08202 SABADELL (Barcelona) Spain
Tels: (+34) 93 725 94 60 – (+34) 93 726 08 52 – (+34) 677 58 75 30
Enviar E-mail
www.porcellanic.com

https://naturalwines.porcellanic.com

----------------------------------------------------------------------------------

PASSIÓ PEL VI 

Catalunya és una àrea petita al mapa mundial, un país petit, però té una geografia increïblement diversa i grans vins a cada regió productora de vi de qualitat, tots ells diferents i amb característiques especials que fan que el vi sigui diferent i particular d'aquesta zona.

Porcellànic Xarel•lo Sur-Lie: un vi natural del Penedès (Traduit de l'anglès)

El mes de juny passat vaig tenir l'oportunitat de visitar, amb uns amics (sommelier i blocaire de vins tan boig pel vi com jo) una viticultura de vins naturals. Sí, vins naturals, vins que s'allunyen molt dels vins ecològics i biodinàmics. Els vins naturals mostren l'essència pura del raïm en la màxima expressió: els vins són naturals des de la vinya fins a la copa en tots els processos intermedis, en totes les etapes.

El punt de partida d'un bon vi (natural o no) són les vinyes. Quan visitem les vinyes del Ton Rimbau la primera sorpresa va ser la diferència amb les vinyes de l'entorn, la diferència entre el cultiu que avui dia anomenem “convencional” i l'anomenat “cultiu alternatiu”.

Aquestes vinyes aparentment poden semblar descurades perquè no estan arades, les herbes creixen per tot arreu on el teu ull pot veure, totes creixen salvatges i la intervenció humana es limita a tallar l'herba o passar per sobre amb un corró per aplanar-les i fer un coixí que retingui la humitat a sota. En aquestes vinyes la vida de la fauna i la flora conviu amb la vinya, i no vol dir un inconvenient, és un desafiament ja que les vinyes s'esforcen en harmonia.

De fet, la fauna i la flora són tan importants: conills, guineus, senglars, ocells... estan a les vinyes en algun moment del dia o de la nit, i ara el Ton està treballant en nius per a ratpenats, ja que ajuden a mantenir els mosquits controlats de forma natural (es mengen 1200 mosquits/hora). Tots aquests animals contribueixen a fertilitzar les vinyes de manera natural i ajuden a l'equilibri.

L´agricultura és respectuosa amb el medi ambient en tots els sentits. Els tractaments químics es redueixen a la mínima expressió, podríem dir que la majoria de vegades són inexistents. Fertilitzants químics, pesticides, fungicides… no tenen cabuda en aquestes vinyes. La prioritat és una agricultura respectuosa: en Ton practica la permacultura.

La finalitat de tot això és aconseguir que el vi reflecteixi el territori, la zona d'on procedeix... la idea és que elements estranys no distorsionin l'expressió del vi, que en mostri lliurement l'origen, les arrels. Precisament per això, per ser el més fidels al medi ambient, aquests vins no són filtrats ni clarificats, per la qual cosa no n'alteren les característiques.

De fet, la idea principal és reduir al mínim possible la intervenció humana i encara més la intervenció de maquinària. L'objectiu principal és conservar les característiques del raïm des que es verema fins que es converteix en vi, per la qual cosa el raïm es verema en dies amb lluna creixent, creixement i fructificació perquè el raïm conté la màxima expressió de tot el que representa (el terroir, la vinya, l'entorn…)

Conservar la major part d'aquestes característiques significa que no s'afegiran substàncies al vi per no alterar-ne el reflex de l'expressió, per la qual cosa l'acidesa no és la correcta, no s'hi afegeixen aromes, no s'estellen o es trosseja fusta per aromatització… De fet, el vi no es filtra, així no s'eliminen els components naturals del vi que poden resultar beneficiosos per a la seva evolució.

Potser la característica més coneguda dels vins naturals és la manca de sofre afegit. Oblidant que l'anhídrid sulfurós (SO 2) és nociu per a la salut i algunes persones hi són al·lèrgiques, és un element tòxic causant de mals de cap, migranyes i les terribles ressaques. Aquesta manca de sulfits afegits està avalada per un certificat oficial que comprova que el vi només conté sulfits propis, generats en el transcurs de la vinificació.

A banda d'això i seguint amb la idea de preservar el vi de tot allò que pugui afectar-lo, el vi es guarda en ampolles de ceràmica, opaques, així es protegeix de la llum. I per preservar el vi dels canvis de temperatura, es guarda en vells cups submergits en aigua, ja que es conserva millor la temperatura.

Ton Rimbau elabora tres vins: un vi dolç natural, un xarel•lo i un xarel•lo sulie, tots ells ecològics. També elabora vins escumosos, però ara ens centrarem en un dels seus vins: el xarel•lo sur-lie de porcellana.

El primer que ens sorprèn és descobrir el sistema de cultiu, basat en la permacultura. Allí els raïms van ser collits a mà al punt més madur. Si cal, anar diverses vegades a collir només aquells gotims que estiguin llestos i vius deixant els que encara no hagin acabat de madurar per més endavant, i només collir els dies fruiters amb lluna creixent.

Aquest vi va fermentar amb mares fines en bótes de roure francès durant 9 mesos. Posteriorment, s'embotella en ampolles de ceràmica per preservar-lo dels efectes de la llum i el procés de criança es fa sota l'aigua en dipòsits de formigó.

A la vista és una mica tèrbol, amb un color daurat llimona. Quan agitem el vi a la copa podem veure les potes baixant lentament.

Al nas és fàcil apreciar la fusta ben integrada i està en perfecta harmonia amb les aromes del vi. Després de 9 mesos de criança en bóta de roure francès, les aromes són cítriques, però també podem olorar les mares, fa olor de sidra.

A la boca destaca la fruita cítrica, i a poc a poc va apareixent l'ametlla torrada de la bóta. La fusta està ben integrada, en perfecta harmonia amb altres aromes i sabors. Té un final llarg.

Les aromes i els sabors estan ben equilibrats després d'aquests mesos en bóta de roure francès.

Però hem de considerar que totes aquestes aromes i sabors canvien per moments, després d'una hora el vi és diferent, l'evolució és constant, és viu.

Això és el que diferencia els vins naturals d'altres vins: estan en evolució constant.

Si estàs interessat a tastar o comprar aquest vi, posa't en contacte amb info@winepassion.cat

Article original: Porcellànic Xarel·lo Sur-Lie: a natural wine from Penedès

 



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario