13/5/21

Donem suport col·lectiu a la crida dels científics i boicotejem la 5G i el seu món

BOICOT AL 5G!

Tot i que els proveïdors d’accés i els fabricants ja es comuniquen sobre la necessitat absoluta d’objectes connectats futurs vinculats a aquesta tecnologia que requereix molta energia, més de 500 científics demanen als ciutadans que diguin "no" a tots els productes directament o indirectament vinculats al 5G i al seu món.

Ja està, el 5G està activat. Els proveïdors d'accés a Internet tenen la major cobertura i la cartellera més gran. Ja ens venen auriculars de realitat virtual 5G per veure esports, visites virtuals a museus per als nostres nens i tardes amb amics als parcs al sol per ... veure sèries de televisió als nostres telèfons intel·ligents. Volen persuadir-nos que la balança o la paperera connectada es troben entre els objectes essencials, preparant un nou "Internet de les coses" que es basarà en el 5G. 

Per a aquells que van exigir una moratòria sempre que no s'haguessin avaluat els riscos del 5G per a la salut, l'Agència Nacional de Seguretat Alimentària (ANSES) acaba d'anunciar que  "no hi ha nous riscos per a la salut a la llum de les dades disponibles"(1). Tot i això, el seu informe indica que no s’han dut a terme estudis sobre les noves freqüències utilitzades pel 5G i que difícilment és possible extrapolar els resultats obtinguts amb tecnologies anteriors. La incertesa continua, per tant, pel que fa al risc per a la salut, però el desplegament continua.

Per tant, ens atendrem a les recomanacions de l'Alt Consell per al Clima, a la sol·licitud de moratòria de la Convenció Ciutadana sobre el Clima, a l'opinió de diversos científics que s'han expressat sobre el tema en un moment en què ens queden set anys de pressupost de carboni per mantenir-nos per sota dels 1,5 ° C d’escalfament global (2), sembla completament irracional desplegar tecnologia que consumeixi molta energia, depredadora en recursos naturals i humans, i que no satisfaci cap de les nostres necessitats bàsiques. ni molt menys, i a més, perillós per a les nostres dades personals. 

Siguin quins siguin els arguments que poden utilitzar els promotors de 5G, hem de tenir clar un punt: no, és clar que no, no és absolutament compatible amb una transició cap a un món sostenible. Sí, amb centres de dades i robòtica d’avantguarda, el 5G està accelerant la destrucció del planeta. I no només per l’escalfament global: la mineria necessària per fabricar nous aparells tecnològics té, en algunes parts del món, conseqüències dramàtiques. A més dels danys causats als ecosistemes, són homes, dones i nens que treballen en mines sense protecció, amb eines rudimentàries, per una misèria, de vegades sota control paramilitar o mafiós. Avui dia, de vegades és en condicions d’esclavitud moderna que els humans moren de manera que d’altres s’enfonsen sota objectes connectats (3).

"Habitus-as-usual"

Per tant, hi ha més greuges que la incertesa sobre els possibles riscos per a la salut de les onades: és la certesa sobre la devastació ecològica i humana. En un moment en què no tenim cap altra solució raonable que la sobrietat energètica per garantir un futur habitable, la mateixa idea de desplegar aquesta xarxa i l’extraordinària producció industrial que l’acompanya és delirant, fins i tot obscena.

El negoci, com de costum , continua, per tant, sense que res i ningú el puguin aturar.  Aglomeració d’interessos econòmics, lobbies ofensius, lluites per nous mercats i la carrera pel consumisme, persisteix en voler vendre’ns qualsevol cosa. També és un habitus, com de costum, fet per la negació o el desconeixement de l’escala de la catàstrofe climàtica i ecològica, de la miopia, de la por a la degradació, de la fe cega en el progrés tecnològic, de la invisibilització de la devastació dels països del sud, de promeses insostenibles i de cinisme.

Malgrat els principals anuncis internacionals que promouen la "transició ecològica", el recorregut seguit sempre és el mateix i gairebé no freneu una mica per un costat, per contra, per l'altre, configureu les condicions perquè es pugui començar de nou un nou impuls.

Rodet de vapor

És extremadament complex resistir-se al rodet que condueix inexorablement als nens nascuts avui i a tots els éssers vius cap a un món a +4°C, amb totes les catàstrofes que els científics documentem en el nostre treball (4). Així que decidim no jugar: si ningú compra un telèfon 5G ni objectes connectats, el desplegament extremadament car d’aquesta tecnologia es veurà frustrat.

Per tant, fem una crida solemne a tots els ciutadans preocupats pel futur de les generacions presents i futures a boicotejar tots els productes directament o indirectament relacionats amb el 5G i el seu món. Si us animen a canviar al telèfon o al pla 5G, fins i tot per un preu baix, digueu que no. Si un company es jubila, busqueu alguna cosa que no sigui un auricular 5G. Si se us demana que promocioneu productes 5G com a part de la vostra feina, desobeïu tranquil·lament

Trieu electrodomèstics no connectats. No compreu a un nen un avió no tripulat 5G (i cap dron, en aquest cas). En resum, continueu vivint sense 5G, com ara. Escampeu aquesta recomanació al vostre voltant, de manera que sorgeixi un moviment col·lectiu que resisteixi el condicionament i el seguidisme negoci com sempre que persisteix a aixafar la terra i els seus habitants. Ofeguem aquest negoci i esdevinguem (finalment) els responsables del nostre futur comú.

Aquest text va ser signat per més de 500 científics, una llista dels quals es pot trobar aquí .  També hi ha disponibles referències addicionals i un formulari d'assistència per a aquesta convocatòria al lloc web d'Atecopol.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Els ciutadans donem suport a la crida dels científics a un moviment col·lectiu per boicotejar la 5G i el seu món i ens comprometem a contribuir-hi.

FIRMA LA PETICIÓ: https://www.unepetition.fr/boycott5g

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOTES:

(1) "5G: no hi ha nous riscos per a la salut a la vista de les dades disponibles", ANSES, 20 d'abril de 2021.

(2) L'IPCC estima que, per contenir l'escalfament global per sota dels 2 ° C, no hem d'emetre més de 1200.000 milions de tones de CO2 en el futur: aquest és el nostre "pressupost total de carboni". A la taxa d’emissions actual, aquest pressupost s’utilitzarà el 2027 per limitar l’escalfament a + 1,5 ° C i el 2045 a + 2 ° C (informe preliminar de l’IPCC, 2020).

(3) Dos exemples emblemàtics però no aïllats són el rentat d’or a Amèrica del Sud (Guyana, Perú, Colòmbia, Veneçuela, etc.) i les mines de cobalt a la República del Congo. En aquest darrer lloc, les condicions laborals (inclosos molts nens) són estrictament esclavitud. "Els esclaus de les mines del Congo" - Allibera els esclaus. "El vostre telèfon està contaminat per la misèria dels 35.000 nens de les mines del Congo?", The Guardian , 12 d'octubre de 2018. "Panoràmica d' or il·legal", WWF. "Delinqüència organitzada i or extret il·legalment a Amèrica Llatina", iniciativa mundial contra el crim transnacional organitzat, març de 2016.

(4) Segons les projeccions dels climatòlegs, si continuem la nostra trajectòria actual, sense canviar res, això conduiria a un augment de les temperatures superficials mitjanes de 4 ° C en comparació amb l'era preindustrial. Les conseqüències serien dramàtiques.

Publicat a: https://www.liberation.fr/idees-et-debats/tribunes/boycottons-la-5g-20210501_FH4YLLHMUVCTLBT5ZY7QEW5WDU/ 

 


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario