COL·LECTIU EIXARCOLANT, EL
PROJECTE
El Col·lectiu
Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de
desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com
a eina la recuperació de les espècies
silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Realitzem, des
del 2016, projectes arreu de Catalunya en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la
divulgació i formació, i l’assessorament per tal de fer possible
que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i
consumir, i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica.
Cal recuperar un patrimoni que potser pot semblar només cosa del passat però que tanmateix és imprescindible per transformar el futur. Cal en definitiva generar el marc per tal de fer possible que la producció, distribució i consum d’aquestes espècies sigui possible i posi de relleu que un altre model agroalimentari és tan possible com imprescindible.
Totes les
activitats i projectes que realitzem es duen a terme sense afany de lucre.
Podeu formar part de la comunitat Eixarcolant fent-vos-en socis/es o donar-hi
suport fent un donatiu.
Eixarcolar:
1.v. tr.
Arrencar manualment les males herbes dels conreus. Birbar.
2.v. tr.
Emprar les males herbes com a aliment, remei, joc o altres finalitats.
3.v. tr.
Trobar el context en el qual una espècie deixa de ser una mala herba i esdevé
útil.
Línies de
treball
Per tal d’avançar
en la transformació del model agroalimentari i socioeconòmic, mitjançant la
recuperació i valorització d’espècies silvestres comestibles i varietats
agrícoles tradicionals, treballem en les següents línies l’actuació:
- Recuperació
de varietats tradicionals, ornamentals tradicionals, i espècies silvestres
comestibles.
- Dinamització
territorial, generació de sinergies, i transformació social.
- Recerca aplicada, bàsica, i
transferència de coneixement.
- Divulgació
i formació vers tot tipus de públics.
- Confecció de
material divulgatiu (línia editorial).
- Assessoria agrícola,
empresarial, alimentària, gastronòmica.
- Eines
manuals per millorar l’eficiència de la petita agricultura.
- Venda de llavors
de les espècies i varietats recuperades.
- Desenvolupament i
comercialització de productes alimentaris a base d’espècies silvestres i
varietats agrícoles tradicionals.
- Naturalització
i gestió sostenible de zones verdes en l’àmbit urbà.
Àmbit
territorial
L'àmbit
territorial d'actuació d'Eixarcolant és tot el principat de Catalunya, i per extensió
el conjunt dels Països Catalans, i s'articula mitjançant 19 nodes territorials
dels quals formen part els socis i sòcies del Col·lectiu. La seu central del
Col·lectiu Eixarcolant, amb les seves diverses instal·lacions es troba al
municipi de Jorba, a la comarca de l'Anoia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario